yüreksiz yiğit çok yaşar,çünkü
yiğidi yüreğinden tutup,
yüreğinden vururlar...
kemal tahir (devlet ana'dan)
bugün kitaplarımı karıştırırken içinden çok sevdiğim okurken not düştüğüm bir dörtlüğe rastladım.kemal tahir'in devlet ana romanından beğendiğim bu dörtlüğü sizlerle paylaşmak istedim. kemal tahir romanlarının hepsini okumasam da (en kısa zamanda okumadıklarımı bir kitabevinden temin etmeliyim)yazım dilini en çok beğendiğim usta yazarlardan biridir. aşağıya kısa bir hatırlatma eklemeyi uygun görüyorum.
Kemal Tahir ilk romanlarında Türk toplumunda Batı’dakine benzer sınıf çatışmaları olmadığını ortaya koyarken, daha sonraki romanlarında sınıf yerine devletin birleştirici ve koruyucu güç olduğunu ifade eder. Kemal Tahir’e göre Batı’da devlet olmadığı zaman da, sınıfların ve onu temsil eden kilisenin varlığı sayesinde toplumlar dağılmaktan kurtulabilir. Ama sınıfları olmayan Türk toplumu devletsiz kalırsa dağılır. devlete verdiği öneme ragmen yazdıgı romanlarda devleti eleştirir de ama bu eleştiri devletin yöneticilerine siyasetçilerine karşı yapılan eleştirilerdir. romanlarında akıcı bir dil kullanan kemal tahir nazım hikmetin de dikkatini çeken bir yazardır ikisi arasında mektuplar yazılmıştır.
DEVLET ANA romanının konusu :
Osmanlı imparatorluğunun aşiretliğideki yaşam tarzı, adaletleri gelenek ve görenekleri konu edilerek nasıl devlet olma mertebesine yükseldiğıinin destansı bir ifade tarzı ile okuyucuya verilmesi sözkonusudur.
Eserde Osmanlı imparatorluğunun aşiretlik devrine inilerek Söğüt’ teki yaşam tarzı dikkatlere sunulmuştur. Bu mekan içerisinde Osmanlı imparatorlğunun yükselmesine sebep olan tarihi şahsiyetler dahil edilmiştir. Bu şahsiyetler içinde osmanlı aşiretinin kurucusu ertugrul Gazi ile ağlu osman Bey ve onun oğlu Orhan Bey mütelaa edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder