Bu Blogda Ara

1 Nisan 2012 Pazar

İLK NİSAN 1 ŞAKASI NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Nisan bir şakası, Nisan ayının birinci günü yapılan şakalara verilen isimdir. Bir nisan aptalların günü olarak bilinir. Nisanın birinci günü herkes birbirini şaka yaparak kandırmaya çalışır. Bugün yapılan şakalaşmaların, eski Romalıların Hilarya ve Hintlilerin Huli festivallerindekine benzemesine rağmen, başlangıç olarak 1564 senesinde Fransa’da yapılan takvim düzeltmesi, en kuvvetli ihtimal olarak kabul edilmektedir.
Fransa’da 1564 senesinde takvimde yapılan reform ile sene başı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alınmıştır. 1 Nisanı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek maksadıyla yapılan şakalar, bir müddet sonra gelenek halini almıştır. 1 Nisanı sene başı kabul edenlere, Nisan balığı ismi verilmiştir. Fransa’dan çıkan bu gelenek 18. asırda İngiltere ve İskoçya’ya yayılmış, oradan Amerika’ya taşınmıştır.
Amerikalılar bu günü 28 Aralıkta kutlarlar.
1 Nisan’da yani şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür , inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.
Fransa (Poisson d’avril – Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir
İngiltere – April Fools’ Day – Nisan Kaçıklar Günü olarak kutlanır
İskoçya – Gowk veya Cuckoo günüdür.
Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlananFous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

ALINTIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder