Bu Blogda Ara

12 Eylül 2010 Pazar

ınguş türkleri

İnguş Cumhuriyeti


Yüzölçümü : 9.600 km2
Nüfusu : 400.000
Başkenti : Nazran




Büyük Kafkas dağlarının kuzeyinde Çeçenistan’ın batısında yer alan İnguşistan, dünya İnguşlarının anavatanıdır. Komşuları Gürcistan, Kuzey Osetya, Çeçenistan ve Dağıstan’dır. Çeçenlerle aynı coğrafyayı paylaşan ve aynı dili konuşan İnguşlar, yüzyıllardır beraber yaşadılar.


TARİHÇE: M.Ö. I. yy’da Alan Kavim Birliği’ne katıldılar. M.S. 4. yy’da Doğu Kafkasya’ya yayıldılar. 8-9. yy’da İnguşistan ile birlikte bütün Kuzey Kafkasya, Hazarların hakimiyetinde kaldı. Malazgirt Zaferi (1071)’nden sonraki yıllarda ise bu bölge Selçukluların eline geçti. 1395′te Timur, muazzam bir ordu ile Terek nehri boylarına geldi ve burada Altın Orda Han’ı Toktamış ile yaptığı savaşı kazandı. 1396 yılı başında Kuzey Kafkasya’yı bütünüyle ele geçirdi. 16.yy’ın ikinci yarısının başlarında Ruslar Kazan ve Astrahan’ı ele geçirdikten sonra Kuzey Kafkasya’ya yöneldiler. Rus Çar’ı I. Petro (1689-1725) Kafkaslara bir sefer düzenleyerek Hazar Denizi kıyılarındaki Derbent ve Bakü’ye kadar olan bölgeyi işgal etti. Böylece yüzlerce yıl sürecek olan Kafkas halklarının Rusya ile mücadelesi başlamış oldu. 1917 Bolşevik Devrimi’nden sonra
20 Ocak 1921 tarihli Kararname ile iki Cumhuriyet kuruldu: Dağıstan Muhtar Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağlı Muhtar Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

alıntıdır.

1 yorum: