Bu Blogda Ara

21 Temmuz 2010 Çarşamba




Mordoğan, İzmir'e 80 km mesafade bir sahil kasabası. Karaburun ilçesinin bir beldesi olup, buraya 20 km uzaklıktadır. Uzunada'nın tam karşısında yer alır. Mordoğan, özellikle Çatalkaya, Ayıbalığı kayalıkları ve Plajı, Ardıç Plajı, amatör balıkçılığı ve 70 çeşit mor çiçekleri ile ünlüdür.

İzmir-Çeşme otoyolunun 45. km'sinde Karaburun yol ayrımından sapılarak gidilir. Yolunun virajlı olması sebebi ile Çeşme ve Kuşadası kadar popüler olmayıp, yol boyunca Ege'nin tipik bitki örtüsü olan makiler ve zeytin ağaçları eşlik eder. Izmir Üçkuyular' dan kalkan minibüslerle 1 saatte Izmir' in bu kasabasına ulaşmak mümkündür.

Mordoğan beldesi; 1987 yılında, Çatalkaya ve Eski Mordoğan Köylerinin birleşmesiyle kurulmuştur.
Günümüzde Mordoğan beldesi; Ardıç, Çatalkaya, Eski Mordoğan, Kütlücek ve Merkez mahalleleri adıyla bilinen beş mahalle ile mücavir alanında yer alan üç adet köyden oluşmaktadır. Köyler; Eğlenhoca, Kösedere ve İnecik'tir.


Tarihi
Mordoğan'ın tarihi, Karaburun Yarımadasında yer alan birçok yerleşim biriminden daha önceye giderek Prehistorik çağdan başlar. Mordoğan'da bulunan el yapımı taş baltalar, el aletleri, çanak ve çömlekler ile bazı araçların yapılan incelemelerinde MÖ 4500 yıllarından kalma oldukları saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder